Mgr. Lukáš Wagenknecht

Lukáš Wagenknecht (24. září 1978, Pardubice) je senátor za volební obvod Praha 8, Praha 18, Dolní Chabry, Březiněves, Čakovice a Ďáblice, nominovaný Pirátskou stranou. Vyrůstal v Pardubicích, kde také na tamní univerzitě vystudoval obor Hospodářská politika a správa. Po studiích se začal věnovat profesi interního auditora, později také podnikání v oblasti maloobchodního prodeje. Během své auditorské činnosti odhalil například zmanipulování dotací v operačním programu Severozápad nebo napojení firem odpovídajících za stavbu metra A v Praze na některé politiky.

V roce 2015 obdržel Cenu za odvahu od Nadačního fondu proti korupci za své dlouhodobé nekompromisní postoje v roli auditora, když ukázal na nesrovnalosti v Dopravním podniku v Praze nebo na ministerstvu financí, kde krátce pracoval jako první náměstek ministra. Zde upozornil například na nesrovnalosti ve smlouvách uzavřených mezi společností ČEZ a Radmilou Kleslovou z hnutí ANO.

V posledních let se věnuje prosazování myšlenek vedoucích k větší transparentnosti a fungování České republiky. Jedná se například o konkrétní vymahatelnost odpovědnosti za rozhodování úředníků a politiků, jasně a předem definovaná kritéria pro efektivní nakládání s veřejnými penězi nebo o kontrolu veřejných výdajů.

V roce 2018 se ucházel o post senátora jako kandidát Pirátské strany a ve volbách uspěl, když ve druhém kole získal 54,45 % a porazil nestraníka za TOP 09 a hnutí STAN Pavla Dungla. Vzhledem ke svým dlouholetým zkušenostem by se v senátu rád aktivně věnoval problémům spojeným s transparentním hospodařením a kontrolou financí. V neposlední řadě chce fungovat jako “ombudsman” volebního obvodu 23, za který byl zvolen. V současné době také přednáší na Vysoké škole ekonomické v Praze předmět interní audit.